Невиждана кампания. Всички са вперили поглед към сцената, на която няколко

...
Невиждана кампания. Всички са вперили поглед към сцената, на която няколко
Коментари Харесай

"Партиите на промяната" си взеха отпуск, докато служебният кабинет води предизборните им битки

Невиждана акция. Всички са вперили взор към сцената, на която няколко министри водят величава борба с разпадащата се ПП ГЕРБ, а Бойко Борисов, клетият, върви по планински пътеки с млади партизани и им каканиже за неприятния вълк Радев и останалите злодеи от държавното управление му. Това е, общо взето, цялата акция. От - до.

В това време няколко кандидат-депутати, от които се чака да рутят статуквото със страшна мощ, си шият нещо на баба ми на " Сингер " -а, карат си кануто по реката, ритат мачле с други сценаристи, топят си коня в Персийския залив, пият бира с електората... Тези хора не дават тип, че са в акция, те май са в отпуск. Седят, отмарят - чакат да мине малко време. Толкоз - единствено министри работят предизборно.

Действат като снегорин, който разчиства пътя от гадната киша,

а след тях шепа социолози хвърлят сол - с цел да не поникне нищо герберско во веки веков. Амин!

Ключовото деяние тук е - почистване на пътя. След малко повече от месец в София ще има постоянно държавно управление с мандата на " ИТН " и явно служебното държавно управление прави всичко допустимо новата власт да влезе на метено. Да й е чистичко, да не си цапа ръчичките с уволнения, разбърквания, поправки, преструктурирания и тем сходни нелицеприятни занимания. Преподреждането на властта, което изобщо не е елементарна работа, е напълно в ръцете на краткотрайното държавно управление. Част от министрите толкоз доста се борят, по този начин добре се потвърждават, че сигурно би трябвало " партиите на смяната " да им благодарят с непрекъснато кресло в идващия кабинет. Щом стигнаха до данъчна проверка на всеки ексдепутат на ГЕРБ, значи е направено много.

А Слави Трифонов е като Нютон - седи под дървото и чака да му падне ябълката на властта. И той, и всички към него се вживяват в царската роля на  " стопанин на мълчанието " - за този месец Слави направи едно - даде ум на любопитни студенти. " ИТН ", " Мутри вън " и " Демократична България " тупкат безшумно топката и броят часовете до края на мача. (БСП също не прави нещо значително, само че там и да се работи, и да се пасува - все тая - смяна не може да има).

Е, някои чакат с неспокойствие. 

" Ние идваме! И водим възмездието със себе си! ",

написа Тошко Йорданов в Туитър и получи бурни овации в обществените мрежи. Премерен изказ, в действителност. " Възмездие " не е опасност, близко е до заричане за правдивост - на всекиго съгласно делата. Въпреки че ви звучи като Вазовото: " Тогаз неприятно време и за тях наста: клахме ги и ние, както те ни клаха ". Или като библейското: “Адът вървеше подире му ". Явно по този начин схванаха Тошковото " отмъщение "  в Българска социалистическа партия, щом Георги Свиленски рече: " Българското общество не бива да позволява промяната на един диктатор с различен ".

Но Тошковите усеща не нарушават общото успокоение. Откъде идва тази убеденост, че изборните резултати ще бъдат положителни за " партиите на смяната " и неприятни за ГЕРБ? От едно място - още на 4 април политолози, социолози, партийни шамани и елементарни фенове предвидиха, че очевидната тенденция по това време (ръст при " партиите на смяната ", спад за ГЕРБ) ще се запази и при тази изборна интензивност /50 на сто/ трите партии - Има Такъв Народ, Демократична България, ИМВ, ще подобрят резултата си (92-ма депутати на 4 април) и ще приближат огромната цел - 121 места в Народно събрание. Тренд е това -  дори и нищо да не вършат, трите партии ще подобрят резултата си. Още при старта си служебното държавно управление сериоизно доразклати престижа на ГЕРБ, като даде поръчка за серия от кавги, тъй че наклонността можеше единствено да се задълбочава.

Само дето всичко това е на доктрина

На процедура доста неща могат да се объркат и не беше неприятно партиите на смяната да свършат нещо за себе си, вместо да гледат акцията в профил.

Месец след старта на служебното държавно управление стана ясно, че с изключение на ефикасната замяна на гербери друго няма да забележим. Има подслушване, само че няма детайлности за него. Има скандал към ББР, само че всичко там затъна в някаква администрация - кой по какъв начин да го махнем от Надзорния съвет, от УС, пък какво споделила Българска народна банка и така нататък " Канибалската " история се появи, бурята " Магнитски " се развихри, само че нищо не удари значително по ГЕРБ. На процедура отчетливите упования, че далаверите на ГЕРБ ще бъдат осветени, бяха подхранени от служебното държавно управление, само че по-късно не последва нищо. Дойде умората от чакането. Всичко това не е регистрирано от партиите на смяната. Те не регистрираха още един аспект - неналичието на приключени кавги може да укрепи облика, който Бойко Борисов самичък си гради - на жертва, която моли за състрадание.

Най-голямата изненада обаче може да пристигна от друго място - от интензивността. При ниска изборна интензивност изборните резултати сигурно ще наподобяват надалеч от прогнозните. Ако интензивността падне до 45%, съществено ще пострадат електоралните партии - тези, които се поддържат необятно от обществеността, само че имат малко ядро и стеснен уред. Тоест " партиите на митинга ". Ниската интензивност значи, че до машините ще отидат единствено твърдолинейните партийци, а повече такива са в ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (продължаваме да ги назоваваме " партиите на статуквото " ).

Има податки, че нещо сходно ще се случи 

Изборите са през юли - месец на отпуските. Избирателният кодекс бе по този начин изработен, че гласуването на друго място в България е просто невероятно, в случай че не се пишете член на СИК. В чужбина може да гласувате, където си желаете в изборния ден, в България - не.

Вече стана ясно, че активността на българите в чужбина, най-малко на фаза авансово записване за разкриване на секции, е с към 20 на 100 по-ниска, в сравнение с през април. Тези хора може да се завърнат тук през юли, а може просто да не гласоподават.

За хората, които, общо взето, не се интересуват от политика, сякаш работата към този момент е свършена - ГЕРБ падна от власт, други ръководят. Тези избиратели едва ли ще отидат да гласоподават на 11 юли. Очерталата се предизборна картина - държавното управление гони като империалисти всички гербери, също не спомага за повишение на интензивността. Освен това - социолозите непрекъснато предсказват по какъв начин Има Такъв Народ минава ГЕРБ, т.е. " работата е ясна ", тъй че заради каква причина колебаещите се да гласоподават? Машините са последният детайл в тази история - няма налична разяснителна акция и по тази причина страхът от машините ще откаже от гласоподаване част от възрастния електорат.

При обрисувалата се наклонност, само че и при по-ниска интензивност, ГЕРБ ще загуби места в Народното събрание,

няма да завоюва още веднъж 75 мандата, само че няма и да се провали

За сметка на това ще получи парламентарна поддръжка в лицето на Патриотите, които най-вероятно ще влязат в 46-ото Народно събрание най-малко с 10 мандата. Другата партия, която ще извлече дивиденти, ще се споделя Движение за права и свободи - от засиленото разкриване на секции в Турция /112 на брой/ ДПС може да чака сред 5 и 7 мандата.  Накратко казано, растеж може да имат партиите, които в този момент единствено чакат да им бъде връчена купата. 

Време за смяна на предизборните тактики има. Всеизвестно е, че българската предизборна акция трае ден до пладне, като никой не си дава напън да се допре до електората месец-два преди изборите. Напротив - всеобщите мероприятия и директните контакти, съществените послания, компроматната битка, раздаването на капачки и двайсетачки, почерпката в локалната кръчма и тъй наречените, постоянно се случват последните дни преди вота. Белким запомни неблагодарният електорат добрините на партиите. 

Така че - време има. Идеи май няма.

 



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР